술/외국술

[중국]중국의 술7-(바이주 종류 계속)

살이되는 정보 2018. 4. 15. 09:30
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안녕하십니까 술마시는 이야기꾼 조주객입니다. 바이주에 대해 계속해서 포스팅하고 있습니다. 그 많은 종류 중 일부를 또 다뤄보겠습니다.

출처 : wikipedia

Yanghe (洋河, yánghé): Yanghe Daqu was first made in the Sui and Tang dynasties. It began to flourish in the Ming and Qing dynasties, and was presented as tribute to Qing royals. After the founding of the country, the famous liquor was able to be enjoyed by citizens across the nation. Carrying on millennia of traditional craftsmanship, Yanghe Daqu uses only the highest quality sorghum as a base, and only the best wheat, barley and peas as high-temperature fermenting agents.

양하 : 양하대곡은 수나라, 당나라 때 처음 만들어졌습니다. 그리고 명, 청 시대에 번성하기 시작했고 청 왕조 때에는 매우 고급 술이 되었습니다. 청나라 때 부터는 일반 국민들도 즐길 수 있는 술이 되었습니다. 양하대곡은 수 천년의 전통과 장인정신으로, 최고급 수수를 기본 재료로 쓰고 있으며 밀과 보리, 완두콩을 발효제로 씁니다.

Fenjiu (汾酒, fénjiǔ): this liquor dates back to the Northern and Southern Dynasties (AD 550). It is the original Chinese sorghum baijiu. Alcohol content by volume: 6365%.

분주 : 이 술의 역사는 남북조 시대로 거슬러 올라갑니다. 중국산 사탕수수로 만든 술이고, 알코올 함유량은 63~65도 정도 됩니다.

Erguotou (锅头, èrguōtóu, lit. "head of the second pot") is a strong, clear distilled liquor. It is often inexpensive and thus particularly popular among blue-collar workers across northern and northeastern China. It is probably the most commonly-drunk baijiu in Beijing and is frequently associated with that city. Red Star (, Hóngxīng) is a popular brand.

이과두주 : 강하고 맑은 증류주입니다. 중국 북부와 동북부 사무직 근로자들 사이에서 싼 값으로 특히 인기있습니다. 아마도 베이징에서 가장 흔한 바이지우이며, 베이징과는 연관성이 깊습니다. 홍성 이과두주는 매우 인기있는 브랜드입니다.

Luzhou Laojiao (州老窖): Luzhou Laojiao is one of the most popular liquors within China, with history extending over 400 years. It is famed for the quality of its distillation along with its unique aroma and mouth-feel, the latter of which is due to the unique clay used within the brewing environment, which infuses the spirit with the taste it is so renowned for.

노주노교 : 400년 이상의 역사를 자랑하는 중국에서 가장 유명한 술 중 하나입니다. 고유한 향과 맛, 그리고 좋은 품질로 유명합니다. 양조 환경에서 사용하는 독특한 점토 용기로 맛을 냅니다.

Liulingzui jiu(伶醉):Brand of Liulingzui originates from Wei and Jin Dynasties, and till now has nearly two- thousand years of history. The wine is made by strictly following the traditional process of Five Untensils. Its special quality is favored by the consumers. Liulingzui has achieved a lot of prizes and awards, such as: Special Gold Award of the Paris Exposition, the first batch of China Food Cultural Heritage, the first batch of China’s Time-honored Brand, National Geographical Indication Products and the National Key Cultural Relics Protection Units.

유령취 : 위나라 진나라에서 유래했으며 현재까지 약 2천년의 역사를 지니고 있습니다. 이 술은 전통적으로 5개의 도구를 사용하는 과정을 엄격하게 준수해서 만듭니다. 리우링지우는 파리 박람회에서 특별 금상을 수상, 중국식품문화유산에서 첫번째 배치, 중국 유명 브랜드 등 많은 상을 수상하였고 주요 문화유물로 보호되고 있습니다.

→죽림칠현 중 유령 이라는 사람과 관련된 술로 유명하다고 합니다.

Kaoliang wine (高粱酒, gāoliángjiǔ): Kaoliang is an old spelling for the Chinese word for a specific type of sorghum. The liquor originates from Dazhigu (大直沽, located east of Tianjin), first appearing in the Ming Dynasty. Nowadays, Taiwan is a large producer of Kaoliang wine. Alcohol content by volume: 54–63%

카오량 : 고량은 수수를 부르는 중국말입니다. 고량주는 대직구에서 유래했으며 명나라에서 처음 생산되었습니다. 요즈음은 대만이 주요한 생산처이며 알코올 도수는 54~63도 정도 됩니다.

Daqujiu (大麴酒, Dàqūjiǔ): Originally from Sichuan, with 300 years of history. This liquor is made with sorghum and wheat and is fermented for a long time. Alcohol content by volume: 52%.

대취주 : 300년 역사를 가진 술로 사천성에서 유래합니다. 이 술은 수수와 밀로 오랫동안 발효됩니다. 알코올 도수는 52도 정도 됩니다.

Shuangzhengjiu (雙蒸酒, shuāngzhēngjiǔ, lit. "double-distilled liquor") and Sanzhengjiu (三蒸酒, sānzhēngjiǔ, lit. "triple-distilled liquor"): two varieties of rice wine from the area of Jiujiang in Jiangxi, made by distilling twice and three times respectively. Alcohol content by volume: 32% and 38–39% respectively.

쌍증주(두번 증류한 술) : 두 종류의 쌀을 각각 두~세번 증류하여 만들 술입니다. 알코올 함량은 32~39도 정도 됩니다.

Wuliangye (五粮液, Wǔliángyè) is a strong, aged distilled liquor produced in the city of Yibin in southern Sichuan. Its factory includes a Liquor History Museum on its grounds. Wuliangye uses five grains (sorghum, rice, glutinous rice, corn, wheat) as its raw material, hence the name "Five-Grain Drink". The water which is used to brew Wuliangye is from the middle of Min River.

우량예(오량액) : 우량예는 쓰촨성 남부의 이빈 시에서 생산되는 강하고 오래된 증류주입니다. 생산 공장에는 관련된 역사 박물관도 있습니다. 5가지 곡물(사탕수수, 쌀, 찹쌀, 옥수수, 밀)을 원료로 사용하여 "다섯가지 곡류 술"이라는 이름을 사용합니다. 오량액을 양조하는데 사용하는 물은 민강의 한가운데에 있습니다.

→중국은 음식료의 특징을 이름 그대로로써 나타내는 경우가 많습니다. 오량액도 마찬가지입니다. "다섯 오, 곡물 량, 액체 액" 자를 써서 다섯 곡물 액이라는 뜻은 술의 특징을 그대로 보여줍니다. 이과두주도 마찬가지이고, 쌍증주도 마찬가지입니다. 음식도 그러한 경우가 많은데, 길게 쓰인 중국 요리를 해석하여 보면 가령 그 뜻은 "불에구운간장오리구이" 이런 식으로 되는 경우가 많습니다.

Jiugui or Sot (酒鬼, jiǔguǐ, lit. "drunk ghost" or "drunkard") is a clear distilled liquor made from spring water, sorghum, glutinous rice, and wheat. It is produced by the Hunan Jiugui Liquor Co., Ltd. in the town of Zhenwu near Jishou in the Xiangxi Tujia and Miao Autonomous Prefecture in the western part of Hunan. It ranges from 38% to 54% alcohol by volume.

주귀(술 귀신) : 샘물과 사탕수수, 찹쌀과 밀로 만든 깔끔한 증류주입니다. 후난주귀에서 생산하고 알코올 도수는 38~54도입니다.

Gujinggongjiu(古井, gǔjǐinggongjiu, lit. "Tradition liqueur from well") is a traditional Chinese liqueur made from water from a well in Bozhou, Anhui Province. The history began in Southern and Northern dynasty (AD196), people lived in Bozhou found that there was an old well that produced very clean and sweet, so they started use the water to produce the tea and liqueur. Then, it was famous in ancient China so people contributed this liqueur to the king, Xie Liu who is the emperor of Han. It is produced by the Bozhou Gujinggongjiu Liquor Co., Ltd. at Anhui Province. It ranges from 38% to 50% alcohol by volume.

구정공주(우물물 전통 리큐어) : 전통 중국 증류주로 안휘성 보주의 우물물로 만든 술입니다. 남북조 시대 때 만들어졌으며, 보주 사람들이 매우 깨끗하고 달콤한 물이 나오는 우물을 발견하여 그 물로 만들어낸 술입니다. 고대 중국에서 유명해졌고, 한나라 황제에게 바쳐졌습니다. 안휘성에서 생산되며 38~50도 정도입니다.

→구정공주는 삼국지의 조조가 좋아했던 술로도 유명합니다. 

아직도 끝이 나지 않은 중국 술의 종류, 그러나 또 잊지 말아야 할 점이 있습니다. 바로 이 다양한 술은 각각의 브랜드이고, 해당 상표로 또 많은 종류의 술을 생산한다는 점 입니다. 가령 노주노교의 경우, 특곡, 두곡 등 또 다른 특징을 붙여서 다양한 제품을 생산하고 있고 구정공주의 경우에도 숙성도나 미세한 특징에 따라 가격과 이름이 다양합니다. 하루에 한 종류씩 마셔도 죽을 떄 까지 다 못마시지 않을까 싶습니다. 물론 하루 한 종류씩 마시면 수명도 단축될 것 같습니다.다음 편에서 바이주의 종류를 마무리 지을 수 있을 것 같습니다. 오늘은 오랜만에 한 잔 해야겠습니다. 물론 바이주로 진하게 한 병입니다.

출처 : Wikipedia_baijiu

*지나친 음주는 간, 위장 등에 부담을 줄 수 있습니다.

*부적절한 음주 문화는 심각한 스트레스를 유발할 수 있습니다.

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