술의 역사 - 3편

살이되는 정보 2018. 3. 19. 21:04
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안녕하십니까 술마시는 이야기꾼 조주객입니다.

이전 포스팅에서 동아시아(중국)에서의 술의 기원을 알아보았습니다.

이어서 이번 포스팅에서는 서아시아와 인도의 고대 술을 다뤄보도록 하겠습니다.

[고대의 술]

1. 이집트 술의 역사

Brewing dates from the beginning of civilization in ancient Egypt, and alcoholic beverages were very important at that time. Egyptian brewing began in the city of Heirakonpolis around 3400 BC; its ruins contain the remains of the world’s oldest brewery, which was capable of producing up to three hundred gallons per day of beer. Symbolic of this is the fact that while many gods were local or familial, Osiris was worshiped throughout the entire country. Osiris was believed to be the god of the dead, of life, of vegetable regeneration, and of wine.

고대 이집트 문명이 시작했을 때 부터, 양조를 하는 날짜나 알코올성 음료는 매우 중요했습니다. 이집트 양조는 Heirakonpolis시에서 기원 전 약 3400년 경 시작되었습니다. 그 도시의 폐허에는 가장 세계에서 가장 오래된 양조장의 유적지가 있는데, 하루 최대 300갤런의 맥주를 생산할 수 있는 곳이었습니다. 이것이 상징하는 것은 많은 신이 지역 사회 또는 가족의 신이었다 할 지라도, 오시리스 신은 죽음, 삶, 식물의 재생과 와인의 신으로 여겨졌다는 것입니다.

→다른 내용 보다도, 세계에서 가장 오래된 양조장의 유적지가 이집트에 있다는 사실은 새롭고 신기합니다. 기원 전 3400년 경 300 갤런, 1 갤런이 3.8L정도니까 1,100L정도의 양을 하루에 생산할 수 있는 규모라고 하니 대단한 것 같습니다.

Both beer and wine were deified and offered to gods. Cellars and wine presses even had a god whose hieroglyph was a winepress. The ancient Egyptians made at least 17 types of beer and at least 24 varieties of wine. The most common type of beer was known as hqt. Beer was the drink of common laborers; financial accounts report that the Giza pyramid builders were allotted a daily beer ration of one and one-third gallons. Alcoholic beverages were used for pleasure, nutrition, medicine, ritual, remuneration and funerary purposes. The latter involved storing the beverages in tombs of the deceased for their use in the after-life.

맥주와 와인은 신을 위해 바쳐졌습니다. 지하실과 와인 프레스에는 상형 문자가 포도주 양조장이었던 신도 있습니다. 고대 이집트인들은 적어도 17종류의 맥주와 24종류의 와인을 만들었습니다. 맥주의 가장 일반적인 유형은 hpt로 알려져있습니다. 맥주는 일반 노동자들의 음료였습니다. 재무회계 보고서에 따르면, 기자 피라미드의 건축업자들은 하루에 1/3갤런의 맥주를 보급받았따고 합니다. 알코올성 음료는 즐거움, 영양, 약, 의식, 보상 및 장례의 목적으로 사용되었습니다. 나중에는 사후생활에서의 사용을 위해 죽은자의 무덤에 술을 저장하기도 했습니다.

→무덤에 술을 넣는 행위는 우리나라에서 제사 때에 술을 뿌리거나 바치는 행위와 비슷한 것 같습니다.

Numerous accounts of the period stressed the importance of moderation, and these norms were both secular and religious. While Egyptians did not generally appear to define drunkenness as a problem, they warned against taverns (which were often houses of prostitution) and excessive drinking. After reviewing extensive evidence regarding the widespread but generally moderate use of alcoholic beverages, the nutritional biochemist and historian William J. Darby makes a most important observation: all these accounts are warped by the fact that moderate users "were overshadowed by their more boisterous counterparts who added 'color' to history." Thus, the intemperate use of alcohol throughout history receives a disproportionate amount of attention.Those who abuse alcohol cause problems, draw attention to themselves, are highly visible and cause legislation to be enacted. The vast majority of drinkers, who neither experience nor cause difficulties, are not noteworthy. Consequently, observers and writers largely ignore moderation.

이 시대에 대한 많은 기록은 절제의 중요성을 강조했으며, 이러한 규범은 세속적이면서 종교적이었습니다. 이집트인들은 일반적으로 술에 취하는 것을 문제삼지는 않았지만, 그들은 술집(매춘을 하는 집)과 과도한 음주에 대해서는 경계했습니다. 영양 생화학자이자 역사가는 많은 관찰 후에 중요한 점을 발견했습니다. 모든 기록은 술을 적당히 마시는 사람들이 역사에 색을 입히는 사람들에 의해 매도되었다는 것 입니다. 따라서 역사적으로 알코올을 남용했던 사람은 문제를 일으키고, 주의를 받아 법이 제정되게 했습니다. 문제가 없는 대부분의 사람은 주목받지 않게되었고 결과적으로 관찰자나 작가(역사가)들은 대부분의 보통 음주자들을 무시했습니다.

→해석이 매끄럽지 못하여 죄송합니다. 내용인 즉, 술을 오남용했던 기록은 일부에 지나지 않으며, 대부분의 음주자들은 건전하고 적당히 마셨지만 주목되지 못 하였고, 일부의 극성 음주자들이 필요 이상으로 부각되었음을 지적하고 있습니다.

Evidence of distillation comes from alchemists working in Alexandria, Roman Egypt, in the 1st century AD. Distilled water has been known since at least c. 200 AD, when Alexander of Aphrodisias described the process.

증류의 증거는 기원후 1세기에 이집트의 알렉산드리아에서 일했던 연금술사들에게서부터 나옵니다. 증류수는 적어도 기원 후 200년 경에는 있었을 것으로 보입니다.

→증류와 증류주에 대해서도 역사적으로 증거가 있었음을 서술하고 있습니다.


2. 바빌론의 술 역사

Beer was the major beverage among the Babylonians, and as early as 2700 BC they worshiped a wine goddess and other wine deities. Babylonians regularly used both beer and wine as offerings to their gods. Around 1750 BC, the famous Code of Hammurabi devoted attention to alcohol. However, there were no penalties for drunkenness; in fact, it was not even mentioned. The concern was fair commerce in alcohol. Although it was not a crime, the Babylonians were critical of drunkenness.

맥주는 바빌로니아 사람들의 주요 음료였고, 기원 전 2700년 초에 그들은 와인 의 여신과 그리고 와인의 신들을 숭배했습니다. 바빌로니아인들은 정기적으로 맥주와 포도주를 그들의 신들에게 헌물로 사용했습니다. 기원전 1750년 경 함무라비 법전은 알코올에 대해 관심을 가졌지만 술에 취한 것에 대한 처벌은 없었고 사실 관련된 언급조차 없었습니다. 관심사는 술의 공정한 상거래였습니다. 비록 범죄는 아니었지만, 바빌로니아 사람들은 술에 취하는 것에는 비판적이었습니다.

→"눈에는 눈 이에는 이"로 유명한 함무라비법전의 나라 바빌론의 술 이야기입니다. 어떤 술이 있었다라기 보다는 오래 전부터 술을 즐기고 의식에 사용했음을 알 수 있었습니다. 그러면서도 경계했던 모습도 보입니다.

출처 : Wikipedia_History of alcoholic drinks

인도의 술 까지 알아보려 했으나, 또 내용이 깁니다.

다음편으로 이어가 보도록 하겠습니다.

*지나친 음주는 간, 위장 등에 부담을 줄 수 있습니다.

*부적절한 음주 문화는 심각한 스트레스를 유발할 수 있습니다.

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