술/외국술

[중국]중국의 술1(명칭, 고대의 역사)

살이되는 정보 2018. 4. 8. 11:10
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안녕하십니까 술마시는 이야기꾼 조주객입니다. 요즈음 세상 돌아가는 소리에 귀를 귀울여 보면 마음 놓고 한 잔 할 여유를 갖기가 쉽지 않습니다. 굵직한 것만을 보아도 국제적으로는 미중 무역분쟁이라던지 북한의 평화무드 등이 관심을 끌고있고 국내에는 전 대통령 구속, GM대우 철수, 지방선거에 미세먼지, 실업대책 등 하여간 셀 수 없이 많은 이슈에 숨이 넘어갈 지경입니다. 이와중에 한가하게 술 이야기나 하고있자니 손가락이 죄스럽지만이 공간의 본분은 술 이야기이니 만큼 오늘도 새로운 주제로 시작해보려 합니다. 오늘부터는 중국의 술 이야기를 풀어보겠습니다.

중국의 술

1.이름

(jiǔ) is the Chinese character referring to any drink containing appreciable quantities of ethanol. Its Old Chinese pronunciation has been reconstructed as *tsuʔ, at which point it was generally applied to drinks made from fermented millet. By the time of the first certain use of distillation during the Jin and Southern Song dynasties, the Middle Chinese pronunciation was tsjuw. It is often translated into English as "wine", which misrepresents its current usage. In present-day Mandarin, jiǔ most commonly refers to pure alcohol, hard liquors, and strong rice wine, while wine and beer are distinguished as pútáojiǔ (葡萄酒, lit. "grape jiu") and píjiǔ (, "'beer' jiu"), respectively.

술 주자는 일정 양 이상의 알코올을 함류한 음료를 나타내는 한자입니다. 중국식 발음으로는 "주"라고 읽는데 발효된 기장으로 만든 술을 주로 부르는 말이었습니다. 남진시대부터 남송까지는 "지우"라고 발음하였습니다. 이것은 종종 "와인"으로 번역되는데 이것은 잘못된 것입니다. 현재 중국어에서 "지우"는 순수한 주류 등 고도주를 일컫는 말이고 와인은 "푸타오지우(포도주)"라고 읽어야 하고 맥주는 "피지우(맥주)"로 따로히 구분됩니다.

Nonetheless, there are many cultural parallels with the use of wine in European culture. Chinese food employs jiǔ in its recipes and formal dining in an analogous manner; likewise, there are many parallels in upper-class etiquette and religious observance. It appears prominently in all of the Chinese classics, including the Rites of Zhou and the Record of Rites, and has been a constant theme of Chinese poetry since its origins, all similar to the treatment of wine in Europe.

그럼에도 불구하고 중국의 "주"는 유럽 문화권에서 와인과 일맥상통하는 부분이 많이 있습니다. 중국 음식에서 술은 격식있는 식사, 상류층의 예절과 종교 의식에서 사용되는 부분도 많은 유사점이 있습니다. 이는 주나라의 이식에 대한 기록에 많이 나와있으며 유럽의 와인처럼 중국 시에서 끊임없이 다뤄지는 주제입니다.

→酒(술 주) 자에 얽힌 이야기, 중국에서 술의 개념에 대한 이야기였습니다. 이 글자는 한자문화권에 속한 우리에게도 충분히 익숙한 글자인 것 같습니다. 

2. 역사

-고대

Chinese alcohol predates recorded history. Dried residue extracted from 9,000-year-old pottery implies that early beers were already being consumed by the neolithic peoples in the area of modern China. Made from rice, honey, grapes, and hawthorn, it seems to have been produced similarly to that of Mesopotamia and Ancient Egypt.

중국의 술은 역사 기록보다도 더 이전부터 존재했습니다. 9,000년 연식의 도기에서 추출한 말린 찌꺼기는 초기 맥주가 중국에서 신석기시대 사람들에 의해 이미 소비되고있었음을 의미합니다. 밥, 꿀, 포도, 산사나무 등으로 만들어졌으며 메소포타미아 고대 이집트와 비슷한 술이었을 것으로 추정됩니다.

Within the Yellow River area which gave rise to the Chinese culture, numerous bronze vessels preserved from the later Shang dynasty (whose oracle bones contained the first surviving Chinese characters) include many which were apparently used to warm alcohol. At the time, millet was the area's staple grain and these drinks may have been similar to modern huangjiu. Traditional Chinese historical accounts such as Sima Qian's Records of the Grand Historian relate various legends and myths concerning the origin of alcohol in China. One account says that the brewer Yidi presented the first alcoholic beverage as a gift to the emperor Yu the Great c.2100 BC. Another credits its invention to Du Kang.

중국 문화의 태동을 가져온 황하 지역에서는 수많은 청동 그릇(한자가 기록된 갑골문을 포함하여)에는 알코올을 따뜻하게하는 데 사용된것이 많습니다. 당시 기장은 그 지역의 주요한 곡물이었으며 그것으로 만든 술은 현대의 황주와 비슷했을 것입니다. 사마천의 기록에 따르면, 수많은 전설과 신화들이 술의 기원에 대해서 다루고있습니다. 어떤 사람은 이디가 황제에거 선물했던 것을 알코올의 기원이라고 하는 반면, 또 어떤 사람은 두강이 술을 처음으로 발명했다고도 합니다.

Chinese alcohol figured prominently in Zhou-era accounts of the removal of the Mandate of Heaven. The final ruler of the Xia dynasty, the emperor Jie, was said to have shown his decadence by constructing an entire lake of jiu to please one of his concubines. The pool was said to have been large enough to navigate with a boat. The story was repeated in accounts of Di Xin, the last emperor of the Shang. Alcoholism was said to have been so rampant among Shang culture that reducing it presented one of the principal difficulties for the new Zhou dynasty.

술은 주 왕조 시대가 망하고 천자가 폐위되는 데에 주요한 역할을 했습니다. 그리고 하 왕조의 마지막 통치자인 제왕은 후궁 한 명을 기쁘게 하기 위해서 배를 띄울 만큼 큰 호수를 만들었다고 합니다.(주지육림의 고사를 인용하려고 했던 것으로 보임). 알코올 중독은 상 왕조의 문화에서는 너무나 고아범위하게 퍼졌고 그 다음 왕주인 주 왕조에서 이를 해결하는 데에 어려움을 겪었습니다.

→중국사와 연관된 이야기라서 어느 정도 배경 지식이 없으면 약간 난해한 부분이 있습니다. 술과 관련된 고사와 성어가 등장하는데, 하나라 걸왕과 상나라 주왕과 얽힌 주지육림(林)의 고사를 슬쩍 언급하려다 만 것 같습니다. 두 폭군이 술로 연못을 만들고 고기로 숲을 만들어 방탕하고 놀고 먹다가 결국 나라가 망했다는 이야기인데, 과음은 언제나 좋지 못한 결과를 가져온다는 것은 예로부터 익히 알려진 이야기였음을 알 수 있습니다.

In the far northwest of modern China, the introduction of the irrigation and grape vines responsible for Xinjiang's raisin and wine production are generally credited to Greek settlers from 4th-century BC Bactria, one of the successor states to the empire of Alexander the Great. However, new research has refuted the notions of a foreign origin for Chinese grape wine and grape vines, because the history of Chinese grape wine has been confirmed and proven to date back 9000 years (7000 BC), including the "(earliest attested use)" of wild grapes in wine as well as "earliest chemically confirmed alcoholic beverage in the world", according to Adjunct Professor of Anthropology Patrick McGovern, the Scientific Director of the Biomolecular Archaeology Project for Cuisine, Fermented Beverages, and Health at the University of Pennsylvania Museum in Philadelphia.

근대 중국의 북서쪽에 위치한 신장자치구에 도입된 포도주용 포도의 도입은 알렉산대 대왕 제국의 속국에 있던 그리스 인인 Bactria로부터 이뤄졌다고 알려져있습니다. 그러나 중국에 포도주용 포도와 넝쿨의 도입이 9,000년 전으로 거슬로 올라가기 때문에 이것은 사실이 아니라는 반박도 있습니다.

Professor McGovern explains: “The earliest chemically confirmed alcoholic beverage in the world was discovered at Jiahu in the Yellow River Valley of China (Henan province), ca. 7000-6600 B.C. (Early Neolithic Period). It was an extreme fermented beverage made of wild grapes (the earliest attested use), hawthorn, rice, and honey.”

맥그로빈 교수는 "세계 최초로 화학적으로 주조된 술은 중국 황하 계곡 허난성의 자후에서 발견되었고, 기원 전 7,000~6,600년 경 야생 포도, 산사나무, 쌀, 꿀로 발효된 음료"라고 설명했습니다.

And, Professor McGovern continues: “The Jiahu discovery illustrates how you should never give up hope in finding chemical evidence for a fermented beverage from the Palaeolithic period. Research very often has big surprises in store. You might think, as I did too, that the grape wines of Hajji Firuz, the Caucasus, and eastern Anatolia would prove to be the earliest alcoholic beverages in the world, coming from the so-called “Cradle of Civilization” in the Near East as they do. But then I was invited to go to China on the other side of Asia, and came back with samples that proved to be even earlier–from around 7000 BC.”

또한, 그 발견을 통해 구석기 시대의 발효주에 대한 화학적 증거를 찾는 연구를 계속해야한다고 주장했습니다. 맥그로빈 교수는 계속해서 더 이른 시기에 생산된 술의 샘플을 발견하고 있습니다.

→크게 중요한 내용이 아닌 것으로 보여 생략과 의역을 많이 했습니다. 대부분의 국가들은 자기네들이 더 오래되었고 최초라는 타이틀을 좋아하는데, 중국은 유독 그런 면이 심한 것 같습니다. 더 오래된 역사를 찾으려는 노력의 일환이 아닐까 생각합니다.

고대 중국 술의 역사까지 알아보았습니다.

다음 포스팅도 이어서 그 이후 역사부터 해서 주욱 살펴보도록 하겠습니다.

출처 : Wikipedia_Alcoholic drinks in China

*지나친 음주는 간, 위장 등에 부담을 줄 수 있습니다.

*부적절한 음주 문화는 심각한 스트레스를 유발할 수 있습니다.

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